Panuje mylná představa, že ledový čaj se připravuje tak, že ho nejprve uvaříte horký, a pak ho necháte vychladit. Tento recept nám před lety poradili v jedné luxusní pražské restauraci a nedáme na něho každou sezonu dopustit! Fígl tkví v tom, že ho vůbec vařit nemusíte, louhuje se totiž sám, přes noc.
Postup:
Nachystejte si džbán na vodu, který se rozměrem vejde do dvířek ledničky. Skvělé nabízí například značka Tupperware, mají totiž i praktické víčko a čaj se z nich pak dá přímo nalévat. Aby byl ledový čaj lahodný a kvalitní, místo sáčkových čajů doporučujeme použít sypané. V letním počasí se skvěle hodí různé druhy zelených čajů, ochucenými například citrusy nebo citrónovou trávou, která je velmi svěží. Dobře chutná i zelený rooibos čaj. Tři lžičky sypaného čaje vložte do plně uzavíratelného sítka nebo speciálních plnitelných čajových louhovacích pytlíčků, které seženete v čajovnách.
Do džbánu nalijte studenou filtrovanou vodu a vložte tam sítko nebo pytlíček s čajem. Nechejte ho přes noc v ledničce louhovat nebo přes den aspoň pět hodin. Pak sítko nebo pytlíček vyndejte. Nápoj je hotový, stačí jen přidat ledové kostky.
Pokud ho máte rádi ochucený, do džbánu přidejte ještě kolečka nakrájeného citrónu a můžete ho kvůli dětem ještě dosladit sirupem z agáve, který seženete např. u značky DM Bio nebo lze koupit i Albertu.