21. července 2018

Postup

1. V misce rozmícháme droždí s trochou vlažného mléka, lžičkou cukru a dvěma lžícemi mouky. Necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku promícháme se špetkou soli, zbylým mlékem, rozpuštěným máslem a žloutky. Nakonec přidáme kvásek. Vše dobře propracujeme ve vláčné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

2. Borůvky omyjeme a osušíme. Těsto rozválíme na silnější obdélníkový plát. Rozkrájíme jej na čtverečky, na které rozdělíme borůvky. Rohy čtverečků spojíme a zabalíme do knedlíků. Necháme je ještě chvíli kynout.

3. Knedlíky vaříme v mírně osolené vroucí vodě asi 8 minut. Pak je vyjmeme a propícháme vidličkou. Borůvkové knedlíky přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, rozdrobeným tvarohem a praženými mandlemi.

Ingredience

1/2 sáčku sušeného droždí
180 ml mléka
20 g moučkového cukru
300 g hrubé mouky
sůl
100 g másla
2 žloutky
400 g borůvek

Na dohotovení:
100 g másla
moučkový cukr na posypání
100 g tvrdého tvarohu
50 g pražených mandlových plátků