28. ledna 2018

Postup

1. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na kolečka. Opečeme je na třetině másla dosklovata. Podlijeme vývarem a kalvadosem. Dusíme asi 10 minut.

2. Jablka očistíme a nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a vše dochutíme polovinou nasekaných bylinek. Dochutíme solí a pepřem a dusíme, dokud jablka nezměknou. Směs necháme vychladnout.

3. Veku nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v pánvi. Pečené kaštany a ořechy nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme veku, vejce, jablkovou směs a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme.

4. Kuře očistíme, naplníme připravenou nádivkou a vložíme do pekáčku. Osolíme ho, opepříme, poklademe zbylými bylinkami a podlijeme trochou vody. Na dno pekáče dáme celé kaštany ve slupce, které jsme předtím nařízli navrchu do kříže. Zbylou nádivku dáme do zapékacích mističek. Společně pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 60 minut (nádivku v mističkách asi jen 40 minut). Během pečení kuře přeléváme výpekem.

Ingredience

2 cibule
3 stroužky česneku
150 g másla
250 ml drůbežího vývaru
100 ml kalvadosu
2 jablka
čerstvý tymián
4 snítky čerstvé šalvěje
hrst hladkolisté petrželky
4 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
400 g veky
150 g pečených loupaných jedlých kaštanů
50 g vlašských ořechů
2 vejce
1 celé kuře (cca 1500 g)
150 g jedlých kaštanů ve slupce