RECEPT DNE: Kroupový kuba s černými houbami

  11:00aktualizováno  24. března 2019 20:36
Výborný a jednoduchý starý český recept, který se připravuje na Vánoce je Kuba. Samozřejmě má i tento recept nespočet variant, my pro vás máme tu s kroupami.

| foto: Kulinární studio MAFRA PrintBauer Media

Ingredience

hrst tmavých sušených hub (stročky, kozáky, křemenáče)
400 g ječných krup
500 ml zeleninového vývaru
5 lžic vepřového sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky kmínu
1 lžíce majoránky
sůl
mletý černý pepř

1. Sušené houby dáme do kastrůlku a zalijeme studenou vodou. Když nabobtnají, v téže vodě je povaříme doměkka a přecedíme přes sítko. Kroupy propereme pod studenou tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je zeleninovým vývarem a uvaříme na skus. Přecedíme je a necháme okapat.

2. V kastrolu rozpálíme 2 lžíce sádla a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme kroupy, povařené sušené houby, prolisované stroužky česneku, kmín, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a orestujeme.

3. Zapékací formu vymažeme sádlem, přendáme do ní kroupy a navrchu je poklademe vločkami sádla. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned podáváme.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Doporučit někomu láhev vína je až intimní, říká someliéra

K vínu se Romana Echensperger dostala čirou náhodou. „O světě vína jsem neměla žádné velké ponětí až do okamžiku, kdy...

Umělkyně zdobí své tělo motivy předků, oživuje dávnou minulost

Dvaadvacetiletá Yarikazu Xipaya žijící v Brazílii maluje na své tělo ornamenty, které si ženy z domorodých kmenů samy...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...