2. října 2018

Postup

1. Nejprve připravíme těsto. Mouku a moučkový cukr prosejeme do mísy. Máslo nakrájíme na drobně kousky a vidličkou je zapracujeme do moučné směsi. Pak přidáme žloutek rozmíchaný s jablečným octem a 1 lžící ledové vody. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme alespoň na 30 minut do chladničky.

2. Lesní plody přebereme, ale neoplachujeme. Tvaroh nakrájíme na tenké plátky.

3. Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý rozválíme na kulatý plát a na pečicím papíru je přeneseme na plechy nebo je vložíme do forem. Na těsto rozložíme plátky tvarohu a navrch dáme ovoce. Okraje těsta přehneme po celém obvodu směrem ke středu a potřeme je rozšlehaným bílkem. Celé koláče hustě posypeme krupicovým cukrem a uložíme je ještě na 10 minut do chladu.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 35-40 minut, až bude těsto křupavé a upečené dozlatova. Před podáváním můžeme koláče poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Na tento koláč se hodí i jiné ovoce, například nektarinky, bílé broskve a třešně. Za vyzkoušení také stojí švestky a tmavé blumy s badyánem a skořicí.

Ingredience

Těsto:
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
1 žloutek
1 lžíce jablečného octa
Náplň:
300 g směsi lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)
250 g tvrdého tvarohu
1 bílek na potření okrajů
60 g krupicového cukru