12. listopadu 2017

Postup

1. Kousky králíka očistíme, osolíme a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme ze všech stran dozlatova. Maso přendáme do pekáčku.

2. Do pánve s výpekem nalijeme bílé víno, přidáme hořčici a povaříme asi 2 minuty. Připravenou omáčkou zalijeme králíka v pekáčku. Přidáme na čtvrtky nakrájené očištěné šalotky a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut. Pak přilijeme smetanu a pečeme dalších 20 minut.

3. Mezitím do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo a přivedeme téměř k bodu varu. Poté přisypáváme postupně za stálého míchání krupici, až vznikne hustá kaše, která se bude odlepovat od vařečky. Hmotu necháme vychladnout. Pak zapracujeme vejce, petrželku a sůl. Postupně vytvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru cca 5 cm. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 8 – 10 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme okapat. Králíka dozdobíme opláchnutými lístky tymiánu a podáváme společně s krupicovými knedlíčky.

Ingredience

800 g králíka (stehna, hřbet)
sůl
rostlinný olej na restování
100 ml bílého vína
2 lžíce hrubozrnné hořčice
150 g šalotek
200 ml 33% smetany
6 snítek tymiánu

Knedlíčky:
500 ml polotučného mléka
80 g másla
220 g krupice
2 vejce
2 lžíce nasekané petrželky
sůl