3. prosince 2018

Postup

1. Nejdříve smícháme všechny druhy koření. Ve větší misce utřeme máslo s cukrem do pěny.

2. Do jiné misky prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, směsí koření a špetkou soli. Dobře promícháme a sypkou směs přidáme spolu se smetanou k utřenému máslu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky zhruba na 30 minut odležet.

3. Z vychlazeného těsta odebíráme stejně velké kousky zhruba o velikosti vlašského ořechu. Pak je vytvarujeme do kuliček a přendáme na plech s pečicím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut dozlatova. Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Ingredience

½ lžičky mletého bílého pepře
½ lžičky mletého muškátového oříšku
3 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého hřebíčku
200 g změklého másla
200 g cukru krupice
425 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
75 ml smetany ke šlehání