18. září 2017

Postup

1. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme nastrouhané brambory, na kousky nakrájený tuk a vanilkový cukr. Zpracujeme na pevné těsto.

2. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Prsty vymačkáme 3 cm vysoké okraje. Na těsto rozložíme očištěný rybíz a při 200 °C předpékáme asi 15 minut.

3. Mezitím vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme zakysanou smetanu a rozetřeme na předpečený koláč. Dopékáme dalších 20 minut při 180 °C. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak nakrájíme na porce a můžeme dozdobit čerstvým rybízem.

Ingredience

100 g uvařených oloupaných brambor
300 g polohrubé mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
90 g tuku
1/2 vanilkového cukru
200 g červeného rybízu

Dohotovení:
2 vejce
50 g krupicového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
100 ml husté zakysané smetany