Ingredience100 g uvařených oloupaných brambor Dohotovení: |
1. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme nastrouhané brambory, na kousky nakrájený tuk a vanilkový cukr. Zpracujeme na pevné těsto.
2. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Prsty vymačkáme 3 cm vysoké okraje. Na těsto rozložíme očištěný rybíz a při 200 °C předpékáme asi 15 minut.
3. Mezitím vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme zakysanou smetanu a rozetřeme na předpečený koláč. Dopékáme dalších 20 minut při 180 °C. Po upečení necháme vychladnout ve formě, pak nakrájíme na porce a můžeme dozdobit čerstvým rybízem.