| foto: Kulinární studio MAFRA Print, Bauer Media
Ingredience125 g másla 250 g hladké mouky 2 žloutky 1 lžička soli na náplň: 200 g uvařené červené řepy 200 g balkánský sýr 4 lžíce hustého bílého jogurtu 50 ml smetany ke šlehání sůl mletý černý pepř snítky čerstvého tymiánu + na dozdobení žloutek na potření olivový olej na pokapání |
1. Z másla, mouky, žloutků a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v chladu asi 30 minut. Mezitím řepu očistíme a nakrájíme na kousky. Balkánský sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky, čtyři lžíce sýra dáme stranou a zbytek smícháme s jogurtem a smetanou.
2. Z těsta vyválíme kolo o průměru cca 35 cm. Přendáme ho na plech s pečicím papírem a potřeme sýrovou směsí tak, aby okraje zůstaly volné. Na krém rozložíme řepu, osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Okraje těsta zahneme směrem do středu koláče a potřeme je rozšlehaným žloutkem. Řepu ještě pokapeme olivovým olejem.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak koláč posypeme zbylým sýrem, vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud okraje koláče nezezlátnou. Před podáváním můžeme dozdobit snítky tymiánu.