24. ledna 2019

Postup

1. Z másla, mouky, žloutků a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet v chladu asi 30 minut. Mezitím řepu očistíme a nakrájíme na kousky. Balkánský sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky, čtyři lžíce sýra dáme stranou a zbytek smícháme s jogurtem a smetanou.

2. Z těsta vyválíme kolo o průměru cca 35 cm. Přendáme ho na plech s pečicím papírem a potřeme sýrovou směsí tak, aby okraje zůstaly volné. Na krém rozložíme řepu, osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Okraje těsta zahneme směrem do středu koláče a potřeme je rozšlehaným žloutkem. Řepu ještě pokapeme olivovým olejem.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak koláč posypeme zbylým sýrem, vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud okraje koláče nezezlátnou. Před podáváním můžeme dozdobit snítky tymiánu.

Ingredience

125 g másla
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžička soli
na náplň:
200 g uvařené červené řepy
200 g balkánský sýr
4 lžíce hustého bílého jogurtu
50 ml smetany ke šlehání
sůl
mletý černý pepř
snítky čerstvého tymiánu + na dozdobení
žloutek na potření
olivový olej na pokapání