7. února 2018

Postup

1. Kohouta rozpůlíme podél páteře, kterou odřízneme a půlky rozdělíme na čtvrtiny. Stehna překrojíme v kloubu a prsa odřízneme od křídel. Vše osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Každý kus opečeme na olivovém oleji dozlatova.

2. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a šalotku na kolečka. Kořenovou zeleninu a řapíky celeru oloupeme a nakrájíme na věští kostky. V hrnci po kuřeti rozpálíme olivový olej a zeleninu asi 5 minut opékáme. Pak přidáme šalotku a slaninu a opečeme další 2 minuty.

3. K zelenině přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a přilijeme 500 ml vína, zredukujte alespoň na polovinu. Do zeleninového základu dolijeme zbylých 200 ml vína a přendáme do pekáče.

4. Opečené kousky kohouta přidáme k zelenině do pekáčku, který překryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi hodinu doměkka. Hotové maso by mělo lehce odpadat od kosti.

5. Zbylou slaninu a žampiony nakrájíme. V pánvi na olivovém oleji opečeme asi 4 minuty karotku s žampiony, pak přidáme slaninu a lusky hrášku a opékáme další 4 minuty. Vše dochutíme solí a pepřem.

6. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu umístíme na plotnu a vyšleháme s máslem. Díky máslu se omáčka zahustí a zjemní. Do talíře umístíme kohouta, přidáme připravenou zeleninu z pánve, zalijeme omáčkou a podáváme.

Ingredience

1 očištěný kohout (asi 2–2,5 kg)
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
150 g anglické slaniny
2 větší šalotky
2 mrkve
1/4 bulvy celeru
2 řapíky celeru
2 lžíce rajčatového protlaku
700 ml francouzského červeného vína
150 g žampionů
100 g baby karotek
100 g lusků cukrových hrášků
150 g másla