Ingredience1 očištěný kohout (asi 2–2,5 kg) |
1. Kohouta rozpůlíme podél páteře, kterou odřízneme a půlky rozdělíme na čtvrtiny. Stehna překrojíme v kloubu a prsa odřízneme od křídel. Vše osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Každý kus opečeme na olivovém oleji dozlatova.
2. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a šalotku na kolečka. Kořenovou zeleninu a řapíky celeru oloupeme a nakrájíme na věští kostky. V hrnci po kuřeti rozpálíme olivový olej a zeleninu asi 5 minut opékáme. Pak přidáme šalotku a slaninu a opečeme další 2 minuty.
3. K zelenině přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a přilijeme 500 ml vína, zredukujte alespoň na polovinu. Do zeleninového základu dolijeme zbylých 200 ml vína a přendáme do pekáče.
4. Opečené kousky kohouta přidáme k zelenině do pekáčku, který překryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi hodinu doměkka. Hotové maso by mělo lehce odpadat od kosti.
5. Zbylou slaninu a žampiony nakrájíme. V pánvi na olivovém oleji opečeme asi 4 minuty karotku s žampiony, pak přidáme slaninu a lusky hrášku a opékáme další 4 minuty. Vše dochutíme solí a pepřem.
6. Upečeného kohouta přendáme do čisté nádoby, šťávu umístíme na plotnu a vyšleháme s máslem. Díky máslu se omáčka zahustí a zjemní. Do talíře umístíme kohouta, přidáme připravenou zeleninu z pánve, zalijeme omáčkou a podáváme.