16. srpna 2018

Postup

1. Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na velké kousky. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Utřený česnek dáme do misky, přidáme 1 lžíci sójové omáčky, cukr, 1/2 lžíce solamylu a polovinu nastrouhaného zázvoru. Vše promícháme, vložíme kousky kapra a v připravené směsi je obalíme, posypeme sezamem a zakryjeme fólií. V chladu necháme asi hodinu odležet. Mezitím oloupeme karotku a nakrájíme ji na nudličky. Růžičky brokolice omyjeme a nakrájíme na dílky.

2. V pánvi rozpálíme olej, kousky kapra na něm zprudka opečeme ze všech stran a dáme je do pekáčku. Dopékáme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Do hluboké pánve nalijeme víno, 100 ml vývaru, ústřicovou omáčku, zbylou sójovou omáčku a zbytek zázvoru. Podle chuti můžeme přisolit. Promícháme a pozvolna přivedeme k varu. Zbylý solamyl rozmícháme ve 100 ml vývaru, přilijeme do pánve a mícháme do zhoustnutí. Omáčku necháme krátce povařit.

4. V kastrole přivedeme k varu osolenou vodu a nasypeme do ní mrkev. Necháme přejít varem, pak přidáme brokolici a po minutě varu stáhneme z plotýnky. Necháme 2 minuty dojít a scedíme.

5. Zeleninu rozdělíme na talíře, přidáme kousky kapra a přelijeme omáčkou. Jako příloha je vhodná vařená rýže.

Ingredience

600 g vykostěného kapřího masa
2 stroužky česneku
sůl
40 g zázvoru
4 lžíce sójové omáčky
1 lžička hnědého cukru
1 lžíce solamylu
2 lžíce sezamu
2 karotky
4 velké růžičky brokolice
40 ml rostlinného oleje
100 ml sladkého bílého vína
200 ml vývaru
1 lžíce ústřicové omáčky