26. prosince 2017

Postup

1. Kachnu očistíme, omyjeme a osušíme, pak ji zvenku i zevnitř nasolíme. Cibule oloupeme, nakrájíme nahrubo a nasypeme do pekáče. Přidáme jalovec, hřebíčky a opláchnuté snítky tymiánu. Na cibuli položíme kachnu prsíčky nahoru a podlijeme částí vývaru a vína.

2. Kachnu pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny doměkka, přičemž ji podle potřeby podléváme zbylým vývarem a vínem.

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Sušené švestky opláchneme a přepůlíme. V pánvi rozpustíme máslo a ovoce na něm krátce podusíme.

4. Měkkou kachnu vyjmeme a udržujeme teplou. Výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a rozředíme asi 200 ml vody. Šťávu provaříme a scedíme, přidáme ovoce, dochutíme solí a znovu krátce povaříme. Kachnu přelijeme šťávou s ovocem a podáváme s karlovarským knedlíkem.

Ingredience

1 kachna (2000 g)
sůl
3 cibule
3 zrnka jalovce
3 hřebíčky
2 snítky tymiánu
100 ml zeleninového vývaru
300 ml bílého vína
2 jablka
100 g sušených švestek
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky