15. listopadu 2018

Postup

1. Houby zalijte studenou vodou a nechte je nabobtnat. Brambory oloupejte, opláchněte, nakrájejte na kostičky a v osolené vodě uvařte doměkka.

2. Mezitím v kastrolu rozehřejte máslo s olejem, zasypejte hladkou moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem a pomocí metličky rozšlehejte. Přidejte nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vařte na mírném ohni téměř doměkka.

3. Do připraveného základu slijte vodu z brambor (cca 300 ml), přilijte ocet a důkladně provařte. Pak přidejte brambory a dle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povařte.

4. Nakonec odstraňte bobkový list a nové koření a polévku zjemněte smetanou. Rozdělte ji do misek a ozdobte koprem. Podávejte s vejci uvařenými na hniličku a s pečivem.

Další skvělé recepty na polévky najdete v našem novém speciálu Mého světa s nazvaném Nejlepší polévky, kde najdete pestrou škálu receptů od tradičních krajových, přes vydatné eintopfy a polévky ze sezonních druhů zeleniny až po odlehčené varianty pro ty, co chtějí zhubnout. Nechybí v něm ani inspirace Orientem či návody, jak si upéct křupavé pečivo nebo připravit originální zavářky. Speciál vznikl i s přispěním našich čtenářek, které se ochotně podělily o své osvědčené recepty.

Chcete dostat speciál Mého světa s nazvaném Nejlepší polévky do schránky? Objednávejte zde

V prodeji od 13. 11. za 19,90 Kč

Ingredience

hrst sušených hub
4 brambory
sůl
1 lžíci másla
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce hladké mouky
500 ml polotučného mléka
mletý kmín
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
2 až 4 lžíce octa
čerstvý kopr (nebo mražený) + na zdobení
moučkový cukr na dochucení
250 ml 33% smetany