Ingredience
Postup
- Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
- Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a dle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
- Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličku a s pečivem.