13. října 2018

Postup

1. Fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je scedíme a zalijeme čerstvou vodou. Přidáme sůl a vaříme asi 40 minut doměkka.

2. Jelení hřbet očistíme, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso společně s rozmarýnem zprudka opečeme. Ztlumíme plamen, přidáme 60 g másla a restujeme cca 5 minut (dle kusu masa). Během restování přeléváme výpekem. Hřbet přendáme do pekáčku a zalijeme vypečenou šťávou. Dopékáme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 8 minut.

3. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Důkladně ho propereme, necháme okapat a v pánvi (ve které jsme opékali maso) krátce orestujeme. Zalijeme ho vínem, osolíme, opepříme a vmícháme zbylé máslo a zakysanou smetanu. Přidáme scezené fazole a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Hotové maso necháme krátce odpočinout a rozkrájíme na menší kusy. Na talíře rozdělíme fazole s pórkem, přidáme kousky masa a dozdobíme lístky rozmarýnu.

Ingredience

250 g suchých bílých fazolí
sůl
800 g jeleního hřbetu nebo svíčkové
drcený barevný pepř
rostlinný olej na restování
4 snítky rozmarýnu + na dozdobení
160 g másla
130 g pórku
100 ml bílého vína
200 g zakysané smetany