6. června 2018

Postup

1. Měkký tvaroh zpracujeme s vejcem, moukou a špetkou soli na pevné těsto. Vytvarujeme ho do válečku, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 10 minut odležet při pokojové teplotě.

2. Mezitím jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Odleželé těsto rozkrájíme na 16 stejně velkých dílků. Každý kousek roztáhneme na placičku a zabalíme do ni očištěnou jahodu. Knedlíky zakulatíme a vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pomocí vařečky je promícháme, aby se uvolnily ode dna a vaříme asi 8 minut, až vyplavou na hladinu.

3. Poté knedlíky vyjmeme z hrnce pomocí děrované naběračky, necháme okapat a dáme do mísy. Knedlíky ihned rozdělíme na talíře, posypeme na hrubém struhadle nastrouhaným tvrdým tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Knedlíky dle chuti pocukrujeme a dozdobíme čerstvými kousky jahod. Knedlíky můžeme podávat jako hlavní chod, nebo jako dezert.

Ingredience

250 g měkkého tvarohu v kostce
1 vejce
200 g polohrubé mouky
sůl
16 jahod + na dozdobení
100 g tvrdého tvarohu na strouhání
máslo na polití
moučkový cukr na posypání