17. dubna 2018

Postup

1. Bílky vyšleháme v dobře odmaštěné míse dotuha. Žloutky vyšleháme s oběma druhy cukru do pěny. Postupně do ní zašleháme smetanu a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Připravíme hladké těsto, do kterého po částech zlehka zapracujeme bílkový sníh.

2. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysy-pané formy. Povrch poklademe na kousky pokrájenými jahodami a zalijeme zbylou hmotou. Pečeme při 180 °C asi 40 minut dozlatova. Že je bábovka upečená poznáme, když špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá a čistá. Bábovku necháme krátce zchladnout ve formě a poté vyklopíme na kovovou mřížku.

3. Těsně před podáváním vyšleháme smetanový sýr s máslem, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Polevu dle potřeby naředíme mlékem a vychladlou bábovku jí přestříkáme. Nakonec dozdobíme jahodami.

Další skvělé recepty najdete ve speciálu oblíbeného měsíčníku Můj svět – Pečeme na víkend, který si můžete objednat na www.send.cz/mujsvetspecial

Ingredience

Těsto:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
150 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
250 ml 33% smetany
300 g polohrubé mouky
8 g kypřicího prášku do pečiva
máslo na formu
hrubá mouka na formu
250 g čerstvých jahod + na dozdobení

Poleva:
30 g smetanového sýra
2 lžíce změklého másla
90 g moučkového cukru
¼ lžičky vanilkového extraktu
cca 1 lžíce plnotučného mléka