| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media
Ingredience80 g jáhel sůl podle potřeby 120 g másla 150 g celeru 60 g kořenové petržele 150 g mrkve 1 cibule 4 stroužky česneku 1000 ml zeleninového vývaru pepř podle potřeby 200 ml smetany na vaření 80 g mražených hub podle chuti Dohotovení: 8 snítek čerstvé majoránky |
1. Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou. V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.
2. Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.
3. Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.