4. září 2018

Postup

1. Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou. V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.

2. Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.

3. Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.

Ingredience

80 g jáhel
sůl podle potřeby
120 g másla
150 g celeru
60 g kořenové petržele
150 g mrkve
1 cibule
4 stroužky česneku
1000 ml zeleninového vývaru
pepř podle potřeby
200 ml smetany na vaření
80 g mražených hub podle chuti
Dohotovení:
8 snítek čerstvé majoránky