31. srpna 2017

Postup

1. Jáhly uvaříme dle návodu na obalu. Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, mrkev a česnek oloupeme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev na tenké nudličky.

2. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s česnekem a slaninou. Pak přidáme mrkev a přilijeme smetanu. Osolíme a opepříme a přivedeme k varu. Vmícháme listy špenátu a povaříme 1 minutu. Odstavíme a nakonec do hrnce přimícháme jáhly.

3. Formu na koláč nebo pekáček vymažeme máslem a naplníme jáhlovou směsí. Povrch uhladíme a poklademe omytými rajčátky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Upečený nákyp necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na porce a dozdobíme listy špenátu.

Ingredience

250 g jahel
150 g plátkové anglické slaniny
1 cibule
2 mrkve
4 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
200 ml smetany na vaření
200 g baby špenátu + na ozdobu
máslo na vymazání formy
100 g cherry rajčátek