18. července 2018

Postup

1. Mléko lehce nahřejeme, nalijeme do mísy a vmícháme moučkový cukr s rozdrobeným droždím. Přidáme zbylé suroviny na těsto a vše dobře propracujeme. Necháme na teplém místě nakynout.

2. Jablka očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které pak zakápneme citronovou šťávou. Krupicový cukr rozpustíme v kastrůlku na světlý karamel. Pak ho zalijeme 50 ml horké vody a za stálého míchání krátce povaříme.

3. Do nakynutého těsta vmícháme kousky jablek. V pánvi na rozehřátém oleji smažíme malé lívanečky z obou stran dozlatova. Podáváme je s karamelem a zakysanou smetanou, kterou můžeme ještě navrch posypat skořicí a dozdobit meduňkou.

Ingredience

Těsto:
150 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru
10 g čerstvého droždí
100 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
80 g zakysané smetany
3 větší jablka
1/2 citronu
120 g krupicového cukru
rostlinný olej na smažení

Na dokončení:
250 g zakysané smetany
mletá skořice na posypání
čerstvá meduňka na ozdobu