29. listopadu 2017

Postup

1. Hrušky oloupeme a vykrojíme jádřince. Spodní část hrušek mírně skrojíme, aby hrušky stály. Do hrnce nalijeme asi 400 ml vody, přidáme citronovou šťávu, 2 lžíce medu a koření. Přivedeme k varu. Pak vložíme do nálevu hrušky a vaříme asi 10 minut dle vyzrálosti, hrušky musí zůstat pevné. Vyjmeme je a necháme vychladnout (nálev uchováme).

2. Na pomoučněném vále rozválíme těsto na plát silný asi 5 mm a rozkrájíme ho na proužky široké cca 2,5 cm. Obmotáme je kolem celých hrušek. Přendáme je na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

3. Mezitím připravíme karamelový přeliv. Na pánev nasypeme cukr a pozvolna rozehřejeme na světlý karamel. Přidáme zbylý med, 100 ml nálevu z hrušek a krátce povaříme.

4. Upečené hrušky dáme na talířky a podlijeme připraveným karamelem. Servírujeme teplé. Zbylý nálev z hrušek můžeme podávat jako teplý nápoj a hruškovicí.

Ingredience

4 hrušky
2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce medu
1 malý svitek skořice
5 hřebíčků
1 hvězdička badyánu
hladká mouka na vál
250 g chlazeného listového těsta
1 vejce
100 g krupicového cukru