16. září 2018

Postup

1. Jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme je citronovou šťávou.

2. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Postupně zašleháme olej a mléko. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem do perníku a skořicí. Jednu třetinu těsta oddělíme a vmícháme do ní kakao.

3. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Střídavě plníme světlé těsto, jablka a kakaové těsto. Měli bychom vytvořit 3 vrstvy. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 50 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

Ingredience

3 jablka
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
220 g třtinového cukru – 1 hrnek
80 g oleje – polovina hrnku
200 ml vlažného mléka – 1 hrnek
200 g hladké mouky – 1 hrnek
200 g špaldové mouky – 1 hrnek
1 kypřicí prášek do perníku
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání
tuk a polohrubá mouka na formu