3. září 2017

Postup

1. Steaky osolíme, opepříme a pokapeme olejem, posypeme tymiánem a necháme odležet cca 60 minut.

Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli a přimícháme mouku. Když začne růžovět, přilijeme studený vývar, důkladně promícháme a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut.

2. Pak vmícháme sýr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Nakonec přilijeme smetanu a přidáme parmazán pro zvýraznění chuti. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka.

3. Na rozpálené pánvi opečeme z obou stran odleželé steaky. Přendáme je na pekáček a v troubě vyhřáté na 160 °C je pečeme 8-15 minut, dle požadovaného stupně propečení. Steaky podáváme se sýrovou omáčkou, kterou můžeme na závěr posypat pepřem, doplněné např. pečenými plátky brambor a zeleninou.

Ingredience

4 hovězí steaky (po 150 g)
sůl
čerstvě drcený pepř
4 lžíce olivového oleje
4 větvičky tymiánu

Omáčka:

3 lžíce másla
½ cibule
3 lžíce hladké mouky
400 ml kuřecího vývaru
250 g strouhaného sýra (s obsahem min. 45 % tuku, např. niva, čedar, ementál)
100 ml 30% smetany
40 g strouhaného parmezánu