6. října 2018

Postup

1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Hovězí kýtu rozřízneme na větší plát a opatrně rozklepeme. Osolíme ho, opepříme, potřeme polovinou nastrouhaného zázvoru, poklademe plátky slaniny a na kousky nakrájenou paprikou a sušenými rajčaty. Pak maso stočíme do rolády a převážeme provázkem. Zprudka ho ze všech stran opečeme na troše oleje.

2. V nízkém katrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme protlak, vložíme opečenou roládu a podlijeme ji polovinou vývaru. Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a dusíme asi 50 minut doměkka.

3. Měkkou roládu vyjmeme a uchováme v teple. Do šťávy vmícháme zbylý nastrouhaný zázvor a povidla a krátce povaříme. Pak omáčku zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Zvolna prováříme asi 20 minut. Mezitím zprudka opečeme na lžíci oleje na čtvrtky nakrájené švestky.

4. Hotovou omáčku podle chuti přisolíme, popřípadě osladíme. Roládu zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Podlijeme omáčkou, přidáme opečené švestky a doplníme krupicovými noky nebo knedlíky.

Ingredience

50 g zázvoru
600 g hovězí kýty
sůl
mletý černý pepř
6 plátků anglické slaniny
½ žluté papriky
4 sušená rajčata
olej
1 cibule
2 lžíce protlaku
250 ml vývaru
2 lžíce povidel
2 lžíce hladké mouky
6 švestek
krupicový cukr