15. března 2018

Postup

1. Na kostičky nakrájený rohlík zalijeme studeným mlékem a dáme stranou. Maso osolíme a rukou propracujeme. Když se začne směs lepit, postupně do ní zapracujeme nabobtnalý rohlík s mlékem. Pak přimícháme nadrobno pokrájenou klobásku, pepř, papriku a prolisovaný očištěný česnek. Z masové směsi vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu, rozložíme je na plech vytřený olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.

2. Mezitím cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a v hrnci na rozehřátém oleji orestujeme dosklovata. Zalijeme ji cca 250 ml vody a přivedeme k varu. Oba druhy smetany promícháme s moukou dohladka a přidáme k cibuli. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak snížíme teplotu a necháme zvolna provářet.

3. Očištěné fazolky překrájíme na menší kusy a vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vaříme cca 3 minuty. Pak je scedíme a přidáme do vařící se omáčky. Podle potřeby přisolíme a vmícháme výpek z masových kuliček, které nakonec narovnáme na povrch. Podáváme např. s vařenými brambory.

Ingredience

1 rohlík
100 ml polotučného mléka
500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
sůl
80 g pikantní klobásy
mletý černý pepř
1 lžíce sladké mleté papriky
2 stroužky česneku
4 lžíce slunečnicového oleje + na plech
1 cibule
150 g zakysané smetany
100 ml 33% smetany
2 lžíce hladké mouky
500 g zelených fazolových lusků