14. května 2018

Postup

1. Fazole namočíme přes noc do studené vody. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme cibuli. Když zesklovatí, přidáme česnek a fazole. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

2. Na mírném plameni vaříme 45 minut, dokud fazole nezměknou. Pak polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Osolíme, opepříme a přisypeme chilli papričky nakrájené nadrobno. Nakonec polévku zjemníme zakysanou smetanou a dozdobíme rozmarýnem.

Ingredience

200 g suchých bílých fazolí (velkých)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
600 ml zeleninového vývaru
40 g hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 chilli papričky
100 g zakysané smetany
rozmarýn na ozdobu