3. května 2018

Postup

1. Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pak vodu slijeme, cizrnu znovu zalijeme studenou vodu a mírným varem vaříme asi hodinu doměkka. Chleba namočíme do studené vody. Uvařenou cizrnu přecedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme.

2. Chleba vymačkáme a přidáme k cizrně. Jednu cibuli a tři stroužky česneku nasekáme najemno a promícháme s cizrnovou kaší. Přidáme vejce, koření, nasekanou petrželku a osolíme. Důkladně promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 10 minut odležet. Ze směsi vytvoříme malé placičky. Opečeme je na rozpáleném oleji po každé straně asi 1-2 minuty dozlatova.

3. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Zbylou cibuli a česnek nakrájíme a necháme zasklovatět na oleji. Přidáme špenát, zalijeme ho smetanou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Špenát přendáme do zapékací mísy, položíme na něj falafel a posypeme semínky. Zapékáme asi 10-15 minut.

Ingredience

500 g cizrny
2 krajíce bílého chleba
2 cibule
7 stroužků česneku
2 vejce
1/2 lžičky kajenského pepře
2 lžičky pomletého koriandru
1 lžíce pomletého římského kmínu
4 lžíce posekané petrželky
sůl
strouhanka podle potřeby
olivový olej
500 g mraženého listového špenátu
300 ml smetany
dýňová a slunečnicová semínka na posypání