Ingredience500 g cizrny |
1. Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pak vodu slijeme, cizrnu znovu zalijeme studenou vodu a mírným varem vaříme asi hodinu doměkka. Chleba namočíme do studené vody. Uvařenou cizrnu přecedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme.
2. Chleba vymačkáme a přidáme k cizrně. Jednu cibuli a tři stroužky česneku nasekáme najemno a promícháme s cizrnovou kaší. Přidáme vejce, koření, nasekanou petrželku a osolíme. Důkladně promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme asi 10 minut odležet. Ze směsi vytvoříme malé placičky. Opečeme je na rozpáleném oleji po každé straně asi 1-2 minuty dozlatova.
3. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Zbylou cibuli a česnek nakrájíme a necháme zasklovatět na oleji. Přidáme špenát, zalijeme ho smetanou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Špenát přendáme do zapékací mísy, položíme na něj falafel a posypeme semínky. Zapékáme asi 10-15 minut.