2. února 2019

Postup

1. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Přidáme žloutky a znovu vyšleháme do husté pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kakaem a těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Korpus sundáme s papírem z plechu a necháme vychladnout.

2. Poté plát obrátíme a papír sloupneme. Korpus rozkrojíme podél kratší strany na 2 díly (cca 30 x 20 cm). Jednu část vložíme do ráfku (stejné velikosti) postaveného např. na prkýnku.

3. Pyré smícháme s cukrem a mascarpone. Želatinu zalijeme 80 ml studené vody a zahřejeme téměř k bodu varu. Horkou ji vlijeme do krému. Promícháme a nakonec zapracujeme dotuha vyšlehanou smetanu. Náplň rozetřeme na korpus ve formě. Necháme zatuhnout v chladničce.

4. Dýňový kompot rozmixujeme i s nálevem. Brusinkový sirup zahřejeme, v teplém v něm necháme rozpustit želatinu a vmícháme do kompotu. Směs nalijeme jako druhou vrstvu do formy. Necháme zatuhnout v chladničce.

5. Smetanu vyšleháme dotuha a spojíme s tvarohem smíchaným s cukrem. Krém rozetřeme na želé a přiklopíme zbylým plátem. Řez uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky. Pak sundáme formu a moučník nakrájíme na porce. Před podáváním je pocukrujeme a ozdobíme mníšky.

Ingredience

5 vajec
150 g krupicového cukru
160 g hladké mouky
40 g kakaa
Náplň dýňová:
200 g dýňového pyré
150 g moučkového cukru
250 g mascarpone
20 g želatiny v prášku
200 ml 33% smetany
Želé:
200 g dýňového kompotu
100 ml brusinkového sirupu
15 g želatiny v prášku
Náplň smetanová:
250 ml 33% smetany
250 g měkkého tvarohu
150 g moučkového cukru + na posypání
mníšky z granátového jablka na dozdobení