13. června 2018

Postup

1. Dva stroužky česneku oloupeme, utřeme se solí a smícháme s citronovou šťávou, medem, nadrobno pokrájenou očištěnou papričkou a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenčí plátky a potřeme připravenou směsí.

2. Na dno pekáčku dáme jednu nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli, rozložíme na ni plátky masa, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170 °C, podlijeme trochou vody a pečeme cca 60 minut doměkka. Když je maso měkké, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme dozlatova.

3. Mezitím v kastrolu rozpálíme olej, přidáme najemno pokrájenou oloupanou zbylou cibuli a česnek a opečeme dosklovata. Pak přidáme tymián, rajčata, cukr a krátce orestujeme. Přimícháme cizrnu, podle potřeby podlijeme trochou vody a pozvolna dusíme asi 20 minut. Nakonec dle chuti osolíme.

4. Upečené maso vyjmeme z pekáče a z obou stran posypeme petrželí smíchanou s citronovou kůrou. Na talíře rozdělíme cizrnu, přidáme bůček a podáváme podlité výpekem.

Ingredience

600 g vepřového bůčku bez kosti
5 stroužků česneku
sůl
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
1 chilli paprička
drcený černý pepře
2 cibule
30 ml rostlinného oleje
½ lžičky sušeného tymiánu
300 g sterilovaných krájených rajčat
1 lžíce krupicového cukru
500 g vařené cizrny
hrst pokrájené petržele
nastrouhaná kůra z 1 citronu