Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECEPT DNE: Daňčí guláš s perníkovým knedlíkem

  11:00aktualizováno  26. března 2019 14:02
Zvěřina k podzimu neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte jedno z nejoblíbenějších jídel v Čechách - guláš ;-)

| foto: Kulinární studio Bauer MediaBauer Media

Ingredience

800 g daňčího krku
8 lžic přepuštěného másla
160 g mrkve
160 g celeru
160 g cibule
400 ml suchého červeného vína
200 g šípkového džemu
sůl
1000 ml kuřecího vývaru
4 bobkové listy
1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
10 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
10 kuliček jalovce
mletý černý pepř
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Knedlíky:
8 žemlí (1 den starých), cca 400 g
sůl
mletý černý pepř
30 g másla
400 ml polotučného mléka
2 vejce
100 g nastrouhaného perníku
hrst hladkolisté petržele

1. Maso očistíme, pokrájíme na středně velké kostky a v hrnci na přepuštěném másle zprudka opečeme. Kousky masa vyjmeme a uchováme v teple. Polovinu másla odstraníme a přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou mrkev a celer. Krátce opečeme a přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Zeleninu orestujeme na středním plameni dozlatova. Poté přilijeme víno a necháme ho vyvařit téměř do krémové konzistence. Přidáme džem a krátce zarestujeme.

2. Do základu vložíme opečené maso (i se šťávou). Směs osolíme. Přilijeme vývar, přidáme bobkové listy, omytý tymián a rozmarýn, pepř, nové koření a rozmáčknuté kuličky jalovce. Vše promícháme a vložíme na spodní rošt do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme 60 minut. Poté odklopíme, opět promícháme a odkryté pečeme dalších cca 60 minut doměkka.

3. Mezitím připravíme knedlíky. Žemle nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Osolíme je, opepříme a zakapeme rozpuštěným máslem. Přilijeme mléko promíchané s vejci a vše necháme cca 30 minut odležet (aby se tekutina vsákla do žemlí). Pak přidáme perník a najemno nasekanou omytou petržel. Hmotu lehce promícháme a vytvarujeme knedlíky o průměru cca 5 cm. Vaříme je na páře cca 10 - 15 minut.

4. Z guláše vyjmeme měkké maso a uložíme ho na teplé místo. Omáčku se zeleninou zlehka propasírujeme přes cedník. Vrátíme do ní kousky masa a guláš dochutíme solí a mletým pepřem. Do másla zapracujeme mouku a vmícháme do guláše. Provaříme asi 10 minut. Daňčí guláš rozdělíme na talíře a podáváme s knedlíky.

Autor:
  • Nejčtenější

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Horoskop pro každé znamení na 17. týden roku 2024

Apríl se pomalu blíží ke svému konci, jaké dny nás čekají podle hvězd, než přijde zamilovaný máj? Raci, rozhodli jste...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpomalte stárnutí své pleti. Tyto účinné látky vám s tím pomůžou

Stárnutí je přirozenou součástí života a dříve či později dostihne všechny. Někdy je ale možné jeho projevy zmírnit a...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Usedněte na kolo. Dojedete si pro zdraví, fyzičku i lepší náladu

Rekreační cyklistika patří mezi oblíbené sporty. Mnozí lidé vyrážejí na kole na výlety, někteří na něm jezdí do práce...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Umělkyně zdobí své tělo motivy předků, oživuje dávnou minulost

Dvaadvacetiletá Yarikazu Xipaya žijící v Brazílii maluje na své tělo ornamenty, které si ženy z domorodých kmenů samy...

RECEPT DNE: Quiche tří chutí

Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!

Doporučit někomu láhev vína je až intimní, říká someliéra

K vínu se Romana Echensperger dostala čirou náhodou. „O světě vína jsem neměla žádné velké ponětí až do okamžiku, kdy...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...