13. listopadu 2018

Postup

1. Maso očistíme, pokrájíme na středně velké kostky a v hrnci na přepuštěném másle zprudka opečeme. Kousky masa vyjmeme a uchováme v teple. Polovinu másla odstraníme a přidáme na kostičky nakrájenou očištěnou mrkev a celer. Krátce opečeme a přidáme nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Zeleninu orestujeme na středním plameni dozlatova. Poté přilijeme víno a necháme ho vyvařit téměř do krémové konzistence. Přidáme džem a krátce zarestujeme.

2. Do základu vložíme opečené maso (i se šťávou). Směs osolíme. Přilijeme vývar, přidáme bobkové listy, omytý tymián a rozmarýn, pepř, nové koření a rozmáčknuté kuličky jalovce. Vše promícháme a vložíme na spodní rošt do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme 60 minut. Poté odklopíme, opět promícháme a odkryté pečeme dalších cca 60 minut doměkka.

3. Mezitím připravíme knedlíky. Žemle nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Osolíme je, opepříme a zakapeme rozpuštěným máslem. Přilijeme mléko promíchané s vejci a vše necháme cca 30 minut odležet (aby se tekutina vsákla do žemlí). Pak přidáme perník a najemno nasekanou omytou petržel. Hmotu lehce promícháme a vytvarujeme knedlíky o průměru cca 5 cm. Vaříme je na páře cca 10 – 15 minut.

4. Z guláše vyjmeme měkké maso a uložíme ho na teplé místo. Omáčku se zeleninou zlehka propasírujeme přes cedník. Vrátíme do ní kousky masa a guláš dochutíme solí a mletým pepřem. Do másla zapracujeme mouku a vmícháme do guláše. Provaříme asi 10 minut. Daňčí guláš rozdělíme na talíře a podáváme s knedlíky.

Ingredience

800 g daňčího krku
8 lžic přepuštěného másla
160 g mrkve
160 g celeru
160 g cibule
400 ml suchého červeného vína
200 g šípkového džemu
sůl
1000 ml kuřecího vývaru
4 bobkové listy
1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
10 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
10 kuliček jalovce
mletý černý pepř
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
Knedlíky:
8 žemlí (1 den starých), cca 400 g
sůl
mletý černý pepř
30 g másla
400 ml polotučného mléka
2 vejce
100 g nastrouhaného perníku
hrst hladkolisté petržele