Ingredience6 jarních cibulek |
1. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cukety také omyjeme, odřízneme špičky a nakrájíme na malé kousky.
2. V hrnci rozehřejeme olej a máslo, přidáme cibulky, cuketu a za občasného míchání restujeme pomalu, alespoň 20 minut. Po chvilce restování přidáme sůl, pepř, lístky ze 2 snítek máty a strouhanou kůru z poloviny citronu.
3. Pak přilijeme k zelenině vývar a přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme 3 lžíce zakysané smetany, nastrouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu.
4. Polévku můžeme rozmixovat nebo necháme zeleninu v kouskách. Při servírování zdobíme rozmíchanou zakysanou smetanou a zakápneme olivovým olejem. Polévku můžeme podávat teplou i studenou, chutná je v obou případech.