29. května 2018

Postup

1. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cukety také omyjeme, odřízneme špičky a nakrájíme na malé kousky.

2. V hrnci rozehřejeme olej a máslo, přidáme cibulky, cuketu a za občasného míchání restujeme pomalu, alespoň 20 minut. Po chvilce restování přidáme sůl, pepř, lístky ze 2 snítek máty a strouhanou kůru z poloviny citronu.

3. Pak přilijeme k zelenině vývar a přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme 3 lžíce zakysané smetany, nastrouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu.

4. Polévku můžeme rozmixovat nebo necháme zeleninu v kouskách. Při servírování zdobíme rozmíchanou zakysanou smetanou a zakápneme olivovým olejem. Polévku můžeme podávat teplou i studenou, chutná je v obou případech.

Ingredience

6 jarních cibulek
1000 g cukety
olivový olej
30 g másla
sůl a mletý pepř
8 snítek máty
1 chemicky neošetřený citron
150 g zakysané smetany
800 ml kuřecího vývaru
140 g sýru čedar