13. září 2017

Postup

1. Mléko lehce ohřejeme. Zhruba polovinu ho vlijeme do mísy. Přidáme lžičku cukru, 3 lžíce mouky a rozdrobené droždí a rozmícháme. Necháme asi 5 minut lehce nakynout.

2. Ve zbylém vlažném mléce rozmícháme rum, zbylý cukr, špetku soli a vejce. Část této směsi vlijeme do mísy s kváskem. Postupně přisypáváme mouku a rozmícháme tak, aby vzniklo husté hladké těstíčko. Pak pomalu vmícháme zbytek tekutiny, až vznikne tekuté těsto. Poté vmícháme 2 lžíce oleje a opatrně kakao. Nakonec do hladkého těsta přidáme dvě třetiny nastrouhané čokolády. Těsto necháme asi 30 minut kynout na teplém místě. Dáváme pozor, aby nepřekynulo.

3. Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Pak ho dochutíme špetkou skořice. Broskve slijeme z nálevu a nakrájíme na menší kousky.

4. Na pánvi potřené olejem usmažíme větší lívance. Rozdělíme je na talíře a doplníme tvarohovým krémem a kompotovanými broskvemi. Lívance posypeme zbylou čokoládou.

Ingredience

500 ml mléka
25 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
10 g droždí
2 lžíce rumu
sůl
1 vejce
2 lžíce oleje
olej na smažení
2 lžíce kakaa
50 g nastrouhané tmavé čokolády

Tvarohový krém:
250 g tvarohu
50 ml smetany 33%
50 g moučkového cukru
1/2 lžičky skořice
2 kompotované broskve