25. listopadu 2018

Postup

1. Bulgur propláchneme, zalijeme asi 500 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Poté odstavíme, necháme dojít cca 15 minut pod pokličkou. Červenou čočku propereme ve studené vodě, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni zcela doměkka. Trvá to cca 10 – 15 minut. Přebytečnou tekutinu scedíme.

2. Připravený bulgur s čočkou přendáme do mísy a ochutíme solí a pepřem. V sekacím strojku rozsekáme pokrájený rohlík na jemnou drť. V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou oloupanou cibuli dosklovata. Přidáme k ní prolisovaný očištěný česnek a římský kmín. Za stálého míchání necháme rozvonět a přidáme k čočce s bulgurem. Do směsi nakonec vmícháme najemno pokrájené bylinky, mletou papriku a mouku. Dle potřeby zahustíme drtí z rohlíku.

3. Z připravené směsi vytvarujeme menší kuličky, které rozložíme na plech s pečicím papírem pokapaným olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Karbanátky podáváme např. s rajčatovou omáčkou marinara a glazovanými mrkvičkami. Pokrm můžeme dozdobit čerstvou bylinkou.

Ingredience

190 g bulguru
300 g loupané červené čočky
sůl
mletý černý pepř
1 rohlík (den starý), na zahuštění
olivový olej na restování a pokapání
2 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
čerstvé bylinky (bazalka, majoránka, oregano), dle chuti
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžíce žitné mouky