12. června 2018

Postup

1. Chřest očistíme, zaschlé konce odkrojíme a nakrájíme ho na třetiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci přivedeme k varu kuřecí vývar, vložíme brambory a uvaříme je téměř do měkka.

2. Pak přidáme očištěný chřest, na malé kostičky nakrájené kuřecí maso a vaříme ještě asi 5 minut. Pak vyndáme několik hlaviček chřestu, které použijeme na ozdobení polévky.

3. K základu přilijeme smetanu. Vše rozmixujeme do krémové konzistence a znovu krátce povaříme.

4. Polévku dochutíme solí a pepřem. Nakonec v ní necháme rozpustit máslo a již nevaříme. Polévku na talířích ozdobíme hlavičkami vařeného chřestu, opečenými krutony a nasekanými uzenými mandlemi. Nakonec polévku zjemníme lžící zakysané smetany.

Ingredience

500 g zeleného chřestu
2 velké brambory
800 g kuřecího vývaru
200 g vařeného kuřecího masa
100 ml smetany na vaření
sůl
mletý bílý pepř
2 lžíce másla
krutony z bílého pečiva
1 lžíce uzených mandlí
4 lžíce zakysané smetany