28. srpna 2018

Postup

1. Nejprve připravíme citronové máslo. V misce utřeme máslo se šťávou a kůrou z citronu, najemno pokrájenou opláchnutou petrželkou a solí. Polovinu ochuceného másla vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinářské fólii necháme ztuhnout v chladničce. Zbylé máslo můžeme ponechat v misce.

2. Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme je, promícháme s polovinou oleje a rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut doměkka.

3. Filety omyjeme a osušíme. Z obou stran je osolíme a zakapeme citronovou šťávou. V misce smícháme prolisovaný oloupaný česnek, sůl a zbylý olej. Maso potřeme připravenou směsí, dáme do mísy, přidáme proužky kůry, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme marinovat asi 20 minut při pokojové teplotě.

4. Cibulky očistíme (část natě ponecháme), podélně rozčtvrtíme, potřeme olejem a zprudka na rozpálené pánvi opečeme dozlatova. Přendáme je na talíř. V pánvi rozehřejeme olej a odleželé filety (bez citronové kůry) opečeme asi 2 minuty z každé strany. Poté je přendáme kůží nahoru na plech s pečicím papírem, poklademe kůrou a na plátky nakrájeným ztuhlým citronovým máslem. Přidáme cibulky a v troubě rozehřáté na 200 °C dopékáme asi 3 minuty. Candáta se zeleninou rozdělíme na talíře a dle chuti servírujeme se zbylým ochuceným máslem.

Ingredience

600 g menších brambor
sůl
60 g olivového oleje + na potření a opékání
4 filety z candáta s kůží
šťáva z 1 citronu
2 stroužky česneku
proužky kůry z 1 citronu, chemicky neošetřeného
8 větších jarních cibulek
Citronové máslo:
200 g másla
šťáva a kůra z 1 citronu
hrst listů hladkolisté petržele
sůl