24. července 2018

Postup

1. Z rozdrobeného droždí, cukru, lžíce pšeničné mouky a 120 ml vlažné vody připravíme kvásek. Necháme ho vykynout.

2. Bylinky opláchneme a otřepeme dosucha. Petrželku nasekáme najemno a lístky tymiánu otrháme. Do mísy prosejeme oba druhy mouky. Přidáme sůl, bylinky, nadrobno pokrájené brusinky a společně promícháme. Přilijeme vzešlý kvásek, podmáslí a krátce propracujeme. Nakonec přilijeme zchladlé rozpuštěné sádlo a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 60 minut na teplém místě.

3. Nakynuté těsto propracujeme a vytvoříme bochánek, který vložíme do sádlem vymazané dortové formy o průměru cca 20 cm. Zakrytý ho necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme lístky petržele a mrazenými brusinkami. Pečeme v troubě předehřáté na 230 °C asi 45 minut. Chléb podáváme např. s čerstvým sýrem a pažitkou.

Ingredience

Rozpis na 1 bochník:
15 g čerstvého droždí
2 lžíce krupicového cukru
100 g hladké pšeničné mouky
½ svazku hladkolisté petržele + na dozdobení
6 snítek tymiánu
300 g hladké špaldové mouky
1 lžička soli
hrst sušených brusinek
120 ml kysaného podmáslí
2 lžíce rozpuštěného sádla + na formu
1 vejce na potření
brusinky (čerstvé nebo mrazené) na dozdobení