IngredienceRozpis na 1 bochník: |
1. Z rozdrobeného droždí, cukru, lžíce pšeničné mouky a 120 ml vlažné vody připravíme kvásek. Necháme ho vykynout.
2. Bylinky opláchneme a otřepeme dosucha. Petrželku nasekáme najemno a lístky tymiánu otrháme. Do mísy prosejeme oba druhy mouky. Přidáme sůl, bylinky, nadrobno pokrájené brusinky a společně promícháme. Přilijeme vzešlý kvásek, podmáslí a krátce propracujeme. Nakonec přilijeme zchladlé rozpuštěné sádlo a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 60 minut na teplém místě.
3. Nakynuté těsto propracujeme a vytvoříme bochánek, který vložíme do sádlem vymazané dortové formy o průměru cca 20 cm. Zakrytý ho necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme lístky petržele a mrazenými brusinkami. Pečeme v troubě předehřáté na 230 °C asi 45 minut. Chléb podáváme např. s čerstvým sýrem a pažitkou.