6. března 2018

Postup

1. Quinou dáme do hrnce, zalijeme asi 350 ml studené vody a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí vaříme 15 minut doměkka. Stáhneme z plotýnky a hrnec necháme zakrytý.

2. V jiném hrnci přivedeme k varu asi 2000 ml vody s octem. Opatrně do ní vyklepneme vejce, vaříme asi 4 minuty, pak vejce vyjmeme sítkem a dáme stranou. Takto postupně uvaříme všechna vejce.

3. Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a opepříme. Pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci zahřejeme olej a kuřecí prsa na něm opékáme asi 5 minut z každé strany. Přisypeme pórek a česnek a vše ještě krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, až bude maso měkké.

4. Citron omyjeme, osušíme, kůru nastrouháme najemno a pak vymačkáme šťávu. Měkké maso vyjmeme, natrháme na vlákna a vrátíme do polévky. Přidáme uvařenou quinou, ochutíme citronovou šťávou i kůrou, osolíme a opepříme.

5. Do talířů rozdělíme vejce, zalijeme polévkou s quinoou a masem a posypeme koprem. Můžeme přidat i lžíci zakysané smetany.

Ingredience

150 g quinoy
200 ml bílého vinného octa
6 vajec
600 g kuřecích prsou
sůl
mletý černý pepř
1/2 pórku (pouze bílá část)
1 lžíce olivového oleje
2 podrcené stroužky česneku
2500 ml čistého domácího kuřecího vývaru
2 bobkové listy
1 bio citron
3 lžíce nahrubo nasekaného kopru
zakysaná smetana na doplnění