7. prosince 2018

Postup

1. Mouku prosijeme s cukrem. Přidáme na kousky nakrájené máslo, sůl, smetanu a koňak a vypracujeme pevné těsto, které necháme odležet asi 60 minut v chladničce.

2. Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Pak vmícháme koňak, rozinky, nadrobno nakrájenou kůru a meruňky.

3. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka s vlnkovaným okrajem, kterými vyložíme malé kovové formičky. Ze zbylého těsta vypícháme 8 koleček, do kterých vykrájíme hvězdičky. Připravenou náplň rozdělíme do korpusů ve formičkách a přiklopíme vykrájenými kolečky (okraje přitiskneme) a hvězdičkami. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut (dle velikosti formiček). Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme. Koláčky před podáváním pocukrujeme.

Ingredience

175 g hladké mouky
50 g moučkového cukru + na posypání
125 g másla
špetka soli
1 lžíce 33% smetany
1 lžíce koňaku
Náplň:
200 g jablek, nastrouhaných nahrubo
50 g hnědého cukru
1 lžička citronové šťávy
3 lžíce koňaku
200 g rozinek
15 g kandované pomerančové kůry
200 g sušených meruněk