7. srpna 2018

Postup

1. Brambory omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut, aby změkly, ale zůstaly pevné. Poté vodu slijeme a brambory necháme zchladnout. Hráškové lusky krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme a ihned zchladíme v ledové vodě. Necháme je okapat.

2. Mezitím připravíme zálivku. V misce smícháme najemno nakrájené očištěné šalotky, hořčici, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Přidáme ocet, 50 ml rostlinného oleje, prolisovaný oloupaný stroužek česneku a vše metličkou prošleháme. Když začne směs tvořit emulzi, přilijeme zbylý olej a šleháme dokrémova.

3. Vychladlé brambory nakrájíme na čtvrtky a společně s lusky dáme do mísy. Přidáme najemno nasekanou pažitku, zálivku dle chuti a vše promícháme. Brambory zlehka pomačkáme. Salát dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme ho na talíře a posypeme čerstvými lístky bazalky.

Ingredience

750 g drobných nových brambor
sůl
250 g cukrového hrášku
2 šalotky (bílá a červená)
1 lžička dijonské hořčice
čerstvě mletý černý pepř
4 lžíce bílého vinného octa
100 ml rostlinného oleje
1 stroužek česneku
1 malý svazek pažitky
hrst čerstvých bazalkových listů