IngredienceKvásek: |
2. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přisypeme k nim mouku, sůl, kmín, semínka, přilijeme kvásek a 500 ml vlažné vody. Důkladně propracujeme v hladké těsto.
3. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujeme dva bochánky, položíme je na plech vysypaný moukou a necháme na teplém místě 45 minut kynout.
4. Poté potřeme bochánky osolenou vlažnou vodou a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C 15 minut. Znovu je navhlčíme, pečeme dalších 30 minut, opět navlhčíme a dopékáme ještě 10 – 15 minut. Po upečení chléb potřeme naposledy vlažnou vodou a necháme vychladnout.
5. Mezitím utřeme máslo s tvarohem, zjemníme ho smetanou, vmícháme koření a důkladně promícháme. Chléb nakrájíme na plátky a můžeme servírovat s tvarohovou pomazánkou. Pro intenzivnější chuť můžeme pomazánku posypat čerstvou řeřichou.