13. ledna 2019

Postup

1. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přimícháme mouku, cukr a 5 lžiček vlažné vody. Kvásek necháme asi 15 minut vzejít na teplém místě.

2. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přisypeme k nim mouku, sůl, kmín, semínka, přilijeme kvásek a 500 ml vlažné vody. Důkladně propracujeme v hladké těsto.

3. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujeme dva bochánky, položíme je na plech vysypaný moukou a necháme na teplém místě 45 minut kynout.

4. Poté potřeme bochánky osolenou vlažnou vodou a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C 15 minut. Znovu je navhlčíme, pečeme dalších 30 minut, opět navlhčíme a dopékáme ještě 10 – 15 minut. Po upečení chléb potřeme naposledy vlažnou vodou a necháme vychladnout.

5. Mezitím utřeme máslo s tvarohem, zjemníme ho smetanou, vmícháme koření a důkladně promícháme. Chléb nakrájíme na plátky a můžeme servírovat s tvarohovou pomazánkou. Pro intenzivnější chuť můžeme pomazánku posypat čerstvou řeřichou.

Ingredience

Kvásek:
40 g kvasnic
1 lžička hladké mouky
1 lžička cukru
Těsto:
3 velké uvařené, ale už vychladlé brambory (odrůda Granola, varný typ B)
1000 g chlebové mouky (+ asi 3 lžíce na podsypání)
4 lžičky soli
3 lžičky drceného kmínu
4 lžíce chia semínek
Pomazánka:
70 g změklého másla
250 g plnotučného měkkého tvarohu
20 ml smetany ke šlehání
špetka drceného kmínu
špetka soli
špetka mletého pepře