| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media
IngredienceNa korpus: 100 g celozrnných sušenek 50 g drcených vloček 4 lžíce mléka 50 g hnědého cukru špetka soli 100 g másla olej a moučkový cukr na formu
Na náplň: 40 g želatiny 400 g čerstvého sýra lučina 130 g moučkového cukru 1 lžíce citronové šťávy 200 ml 33% smetany ke šlehání 250 g borůvek
Na dohotovení: 200 ml 33% smetany ke šlehání 1 sáček vanilkového cukru 150 g borůvek |
1. Sušenky rozdrtíme a promícháme je s ovesnými vločkami. Přilijeme mléko a necháme 5 minut nasáknout. Pak přidáme cukr, sůl, změklé máslo a vypracujeme pevnou hmotu. Dortovou formu (20 cm) po obvodu vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Dno vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj sušenkovou hmotu a lžící uhladíme. Dáme do chladničky na 30 minut zatuhnout.
2. Želatinu namočíme do 150 ml studené vody a necháme 10 minut bobtnat. Sýr smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do směsi. Nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahřejeme, vlijeme ji do připravené náplně a dobře promícháme. Borůvky rozmixujeme a vmícháme do náplně.
3. Náplň nalijeme na korpus ve formě a uložíme do chladničky ztuhnout. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme na pevnou šlehačku a potřeme jí povrch ztuhlého dortu. Dozdobíme borůvkami a podáváme.