12. srpna 2018

Postup

1. Sušenky rozdrtíme a promícháme je s ovesnými vločkami. Přilijeme mléko a necháme 5 minut nasáknout. Pak přidáme cukr, sůl, změklé máslo a vypracujeme pevnou hmotu. Dortovou formu (20 cm) po obvodu vymažeme olejem a vysypeme cukrem. Dno vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj sušenkovou hmotu a lžící uhladíme. Dáme do chladničky na 30 minut zatuhnout.

2. Želatinu namočíme do 150 ml studené vody a necháme 10 minut bobtnat. Sýr smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do směsi. Nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahřejeme, vlijeme ji do připravené náplně a dobře promícháme. Borůvky rozmixujeme a vmícháme do náplně.

3. Náplň nalijeme na korpus ve formě a uložíme do chladničky ztuhnout. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme na pevnou šlehačku a potřeme jí povrch ztuhlého dortu. Dozdobíme borůvkami a podáváme.

Ingredience

Na korpus:
100 g celozrnných sušenek
50 g drcených vloček
4 lžíce mléka
50 g hnědého cukru
špetka soli
100 g másla
olej a moučkový cukr na formu

Na náplň:

40 g želatiny
400 g čerstvého sýra lučina
130 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
200 ml 33% smetany ke šlehání
250 g borůvek

Na dohotovení:

200 ml 33% smetany ke šlehání
1 sáček vanilkového cukru
150 g borůvek