6. listopadu 2017

Postup

1. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj krajíce chleba a přidáme kukuřičný klas.

2. Několik lístků bazalky odložíme na ozdobení. Zbylou bazalku dáme do mixéru, přilijeme olej, přidáme citronovou kůru i šťávu a špetku soli. Vše rozmixujeme.

3. Zhruba polovinou bazalkového oleje potřeme krajíce chleba i kukuřičný klas. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 190 °C asi 10 minut, až bude chléb křupavý a zlatavý.

4. Avokáda rozkrojíme a odstraníme pecky. Dužinu vydloubneme lžící ze slupky a nakrájíme na plátky. Odkrojky rozmačkáme a smícháme s čerstvým sýrem.

5. Opečené chleby potřeme sýrem s avokádem, navrch rozložíme plátky avokáda. Z opečeného kukuřičného klasu odřežeme zrna a chleby jimi posypeme. Ozdobíme ředkvičkovými výhonky a lístky bazalky. Pokapeme zbylým bazalkovým olejem a posypeme rozdrceným chilli.

Tip: Na toasty se skvěle využije i starší chléb, který je po rozpečení v troubě křehký. Do oleje lze místo bazalky vmíchat špetku sušeného oregana nebo drceného česneku.

Ingredience

4 krajíce bílého chleba
1 klas cukrové kukuřice1
hrst listů bazalky
50 ml olivového oleje
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
1/2 lžičky citronové šťávy
mořská sůl
2 avokáda
100 g čerstvého sýra
1 hrst ředkvičkových výhonků
špetka sušeného chilli