15. června 2018
Zázračná bezlepková potravina si získává čím dál větší oblibu. Proč byste ji měli do své kuchyně vpustit i vy? A proč si ji dát třeba i po flámu?

Pohanka k nám doputovala z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan – za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem přivezli. Jak to, že je řazena mezi obiloviny a zároveň je bezlepková? Botanicky je totiž spřízněna se šťovíkem a rebarborou, jde tedy o kvetoucí rostlinu, a ne zrna. Její semena jsou ale moučnatá a tak se využívají k výrobě mouky, což je důvod zařazení mezi obiloviny.

Pohanka je známá jako významný zdroj rutinu, který má pozitivní vliv na problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Doporučuje se jíst spolu se syrovou zeleninou. Vitamín C totiž účinek rutinu znásobuje a dohromady tak snižují riziko infarktu, trombózy i mozkové mrtvice.

Další významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci či při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.

Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan)

Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. „Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech. Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z pohankové mouky a jsou přirozeně bezlepkové.“ radí Mgr. Milan Merva, osobní trenér a specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.

Co si z pohanky připravit? Zkuste třeba Pohankové lívance s povidly a šlehačkou

Náročnost: jednoduché
Časová náročnost: 20 min
Množství: 4 porce
Ingredience:
120 g pohanka
100 g olej
140 g jablka dušená
120 g hladká mouka
sůl
2 ks vejce
200 g smetana 33%
skořicový cukr
1/2 prášek do pečiva
200 g povidla
1 ks vanilkový cukr
rum
Postup:
Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezitím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.