13. listopadu 2018
My dospělí ji pamatujeme především ze školní jídelny, kde nepatřila zrovna k nejoblíbenějším pokrmům. Přitom je čočka (stejně jako další luštěniny) mimořádně zdravá a bohatá na bílkoviny a navíc podporuje zažívání. Co dalšího byste měli o čočce vědět?

Čočka pro peníze

Podle tradice by se měla jíst čočka na Nový rok. Proč? Protože tento pokrm by měl přinést v budoucím roce do rodiny hromadu peněz. Není sice jisté, kdy a jak tato tradice vznikla, odvíjí se zřejmě hlavně od toho, že čočka připomíná mince. Průzkumy ale v poslední době ukázaly, že tuto tradici dodržují pouze 2/5 lidí, přičemž nejpoctivější jsou vysokoškoláci.

Čočka, jak ji neznáte

Znáte čočkový burger? Když ho ochutnáte, skoro nepoznáte rozdíl. Jak se připravuje? Stačí rozmixovat doměkka uvařenou čočku beluga Lagris, červenou čočku Lagris nebo mix obou čoček společně s cibulí, česnekem, kořením a trochou oleje. Poté z hmoty vytvarujte hamburgery a opečte chvíli na pánvi. Pokud chcete být ještě zdravější, upečte čočkové burgery v troubě. Podávejte stejně jako masové hamburgery v housce, se zeleninou a dipem.

Nejen na jídlo

Čočku nemusíte mít pouze na talíři. Kupte si skleněnou nádobu, do které nasypete několik druhů čočky. Použijte červenou, zelenou a černou čočku, které vzájemně vytvoří barevnou mozaiku vrstev. Nádobu postavte jako dekoraci na polici v kuchyni.

Čočka z doby bronzové

V Turecku archeologové objevili čočku, která je stará 4000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Díky tomu mohou vědci zkoumat, v čem byla čočka tehdy jiná.

Čtěte také: Jak se vyznat v luštěninách

RECEPT: Bleskový losos se sladkokyselou čočkou beluga

Potřebujete:
300 g černé čočky beluga Lagris
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 červená paprika
1 mrkev
1 jarní cibulka
2 citrony
sůl a pepř
chilli vločky dle chuti
hrst čerstvého kopru
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce hrubozrnné hořčice
4 lžíce másla
4 filety lososa s kůží
1 dcl bílého vína

Postup:
• Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
• Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.
• Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
• Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

Extra tip: Při vaření belugy je dobré dodržet poměr 450 ml vody na 250 g belugy. Že je čočka hotová, poznáte podle toho, že se voda v hrnci vstřebala. Pokud ji vaříte ve větším množství vody, jak je u luštěnin obvyklé, černá barva se vyluhuje do vody a beluga ztratí svou krásnou barvu.