Pokud sportujete nebo se snažíte ve svém vyváženém jídelníčku navýšit bílkoviny, jsou ořechy ideální volbou. Jejich denní doporučené množství pro dospělého člověka představují jedna až dvě hrsti. Vedle chroupání celých oříšků si nyní můžete nechat inspirovat a vyzkoušet oříškové mouky.
Oříškové mouky jsou bezlepkové a díky tomu vhodné i pro celiaky. Jejich použití je snadné, takže se s nimi naučíte rychle zacházet. V receptech mohou nahradit část původní mouky nebo recept obohatit o lahodnou vůni oříšků.
A pokud nevíte, které oříšky si jako první vybrat, tady je malý tahák…
Vlašské ořechy
Pokud nemáte zrovna svůj den a všechno vás jednoduše štve, sáhněte po vlašském oříšku. Výrazně totiž posiluje nervovou soustavu a dokáže tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských oříšků je ideální základ raw dortíků a dezertů.
Mandle
http://gty.im/150972807
Nejvíce vlákniny najdete právě v mandlích. Jako u ostatních platí, že nejlepší forma je ta přirozená. Pokud tedy nechcete zbytečně ztrácet účinné látky, omezte konzumaci mandlí solených, pražených nebo uzených. Zkuste raději jemně mletou mouku z nepražených bílých (blanšírovaných) mandlí. Skvěle se hodí jako základ raw dezertů.
Kešu ořechy
Velké množství zinku a hořčíku zlepšuje imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka se vyrábí z jemně pražených a mletých kešu oříšků a je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.
Pekanové ořechy
http://gty.im/182916583
S pekanovými oříšky pomalu. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových oříšků je vhodná pro zákusky všeho druhu a ideální pro cukráře a nadšené pekaře.
Para ořechy
Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen 4 para ořechy denně. To ale vůbec ničemu nevadí. Za prvé jsou mnohem větší než všechny ostatní ořechy a za druhé tak alespoň můžete svou denní dávku ořechů nakombinovat. V záloze máte nespočet dalších oříšků, které vám určitě budou chutnat. Jemně mletá mouka z brazilských „para“ oříšků je vhodná pro cukráře i pekaře. Skvěle chutná a tvoří výborný základ do raw pokrmů.
Pistácie
http://gty.im/646704204
Královny ořechů pro ty, kteří se snaží zhubnout. Pistácie jsou totiž čtyřikrát méně kalorické než všechny ostatní ořechy. Prospívají imunitě, svalům a dokonce i dobré náladě. Klidně i večer si jich můžete pár bez výčitek dopřát. Navíc při jejich loupání možná spálíte nějakou tu kalorii. Luxusní pistáciová mouka je jemně namleta z přírodních pistácií a je ideální základ raw dortíků či dezertů. Vhodná pro bezlepkovou dietu.
Arašídy
Podpora krvetvorby, prevence vzniku zubního kazu a vysoký obsah pozitivních látek pro naše tělo, tak to jsou arašídy. Oblíbené a dostupné oříšky perfektní k večernímu filmu nebo při posezení s přáteli. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.
Lískové oříšky
Pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Na ten však také platí sport. Běžte si zaběhat a za odměnu si pak dejte hrst lískových oříšků. Cholesterol vás pak už nepřekvapí. Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální se spojením s čokoládou.
Oříškové mouky, ze kterých lze vytvořit spoustu skvělých dezertů, vyrábí například Rodinná firma Alika.