29. září 2017
Sychravé podzimní počasí užklepe na dveře a nastává čas nahradit lehké jídlo vydatnějšími pokrmy. S přicházející zimou se podle nás nejlépe bojuje s plným žaludkem jídla!

Teplá a pikantní polévka z dýně, dýňové kari se zázvorem nebo bezlepkové dýňové muffiny jsou do nepřívětivého počasí ideální. A pokud slupku z dýně nevyužijete v receptu, můžete z ní udělat halloweenský strašidelný obličej.

Pikantní polévka z dýně Hokaido

Ingredience:

1 menší cibule
1 střední dýně Hokaido
1,5 l vývaru nebo bujónu
olivový olej
kari koření
pepř (nebo chilli)
sůl
zakysaná smetana
čerstvá bazalka

1. Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna, a nakrájejte ji na 10–15 cm kousky.
Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne.
2. Cibuli nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. Přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte do změknutí.
3. Dochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky.
4. Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo.
5. Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém.
6. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.

TIP:
Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.

Recept připravila bloggerka Terka. Více na www.blog.kitchenaid.cz.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience:
1 malá dýně Hokkaidó
1 menší lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíce arašídového másla
2 lžičky kari
šťáva z půlky limetky
hrst nesolených arašídů
olivový olej
čerstvá šalvěj
sůl, pepř
jasmínová rýže (příloha)


1. Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
2. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty.
3. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut.
4. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží.

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“. Více na www.blog.kitchenaid.cz.

Bezlepkové dýňové muffiny

Ingredience (na 12 ks):
1 malá dýně Hokkaido
1 větší jablko (oloupané a zbavené jadřinců)
1 hrnek mandlí
2 hrnky vlašských ořechů
2 vejce
1/4 hrnku mletého lněného semínka
1/2 hrnku rostlinného mléka
med (dle chuti)
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání
1 lžička kurkumy
2 lžičky skořice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli


1. Dýni rozpulte, vykrojte vnitřek i se semínky a nakrájejte ji na větší kousky. Dýni nemusíte loupat.
2. Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut do změknutí.
3. Upečenou dýni nechte vychladnout, vhoďte ji do mixéru společně s nakrájeným jablkem a vše rozmixujte dohladka. Mandle a vlašské ořechy rozmixujte na jemno.
4. Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, rozmixované ořechy a přidejte ostatní suroviny. Vše promíchejte a lžící naplňte vymazanou formu na muffiny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 50 minut.

Recept vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“. Více na www.blog.kitchenaid.cz.