Nejlepší podzimní recepty z dýně

  12:00aktualizováno  25. března 2019 17:14
Sychravé podzimní počasí užklepe na dveře a nastává čas nahradit lehké jídlo vydatnějšími pokrmy. S přicházející zimou se podle nás nejlépe bojuje s plným žaludkem jídla!

| foto: Shutterstock, archiv Kitchenaid.czBauer Media

Teplá a pikantní polévka z dýně, dýňové kari se zázvorem nebo bezlepkové dýňové muffiny jsou do nepřívětivého počasí ideální. A pokud slupku z dýně nevyužijete v receptu, můžete z ní udělat halloweenský strašidelný obličej.

Pikantní polévka z dýně Hokaido


Ingredience:?
1 menší cibule
1 střední dýně Hokaido
1,5 l vývaru nebo bujónu
olivový olej
kari koření
pepř (nebo chilli)
sůl
zakysaná smetana
čerstvá bazalka



1. Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna, a nakrájejte ji na 10–15 cm kousky.
Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne.
2. Cibuli nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. Přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte do změknutí.
3. Dochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky.
4. Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo.
5. Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém.
6. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.

TIP:
Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.

Recept připravila bloggerka Terka. Více na www.blog.kitchenaid.cz.


Dýňové kari se zázvorem


Ingredience:
1 malá dýně Hokkaidó
1 menší lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíce arašídového másla
2 lžičky kari
šťáva z půlky limetky
hrst nesolených arašídů
olivový olej
čerstvá šalvěj
sůl, pepř
jasmínová rýže (příloha)


1. Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
2. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty.
3. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut.
4. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží.

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“. Více na www.blog.kitchenaid.cz.


Bezlepkové dýňové muffiny


Ingredience (na 12 ks):
1 malá dýně Hokkaido
1 větší jablko (oloupané a zbavené jadřinců)
1 hrnek mandlí
2 hrnky vlašských ořechů
2 vejce
1/4 hrnku mletého lněného semínka
1/2 hrnku rostlinného mléka
med (dle chuti)
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání
1 lžička kurkumy
2 lžičky skořice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli


1. Dýni rozpulte, vykrojte vnitřek i se semínky a nakrájejte ji na větší kousky. Dýni nemusíte loupat.
2. Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut do změknutí.
3. Upečenou dýni nechte vychladnout, vhoďte ji do mixéru společně s nakrájeným jablkem a vše rozmixujte dohladka. Mandle a vlašské ořechy rozmixujte na jemno.
4. Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, rozmixované ořechy a přidejte ostatní suroviny. Vše promíchejte a lžící naplňte vymazanou formu na muffiny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 50 minut.


Recept vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“. Více na www.blog.kitchenaid.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 13. týden roku 2024

Březen se chýlí ke konci, co nás podle hvězd čeká v jeho posledním týdnu? Panny, kritikou šetřit nebudete, ale zařadíte...

Nejvyšší čas na změnu šatníku. Víme, bez čeho se na jaře neobejdete

Letmý pohled z okna stačí a hned máte jasno. Počasí velí jednoznačně - je čas vyjarnit šatník. Už jste si pořídili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jaro volá po barvách. Víme, čím bezpečně rozbijete mrtvou zimní šeď

Aktuální období už není o tmavých a studených barvách. Právě naopak, trendy přejí výrazným a veselým odstínům....

Sebelítost se dá překonat. Zaměstnejte své myšlenky jinak a půjde to

Není nic neobvyklého setkávat se s různými problémy a potížemi. Někdy přijdou i pocity nezdaru. Nejhorší způsob, jak...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Avokádo, jahody, banán i chilli. Vášnivý jídelníček ocení nejen zamilovaní

Konzumace pokrmů je přirozenou a potřebnou součástí života ve všech jeho aspektech. Nejde jen o to nemít hlad. Správné...

RECEPT DNE: Quiche tří chutí

Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!

Někdo to rád horké, jiný s ledem. Tipy na drinky pro poslední noc roku

Ať už budete trávit konec roku v rodinném kruhu, s nejlepší kamarádkou nebo se svou láskou, určitě si budete chtít...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...