29. října 2018
Zkuste s námi nový trend – snídaňové kaše bez vaření. Vtip je v tom, že vločky a semínka se pouze namáčejí. Přes noc v tekutině nabobtnají, trochu fermentují a ještě více znásobí své pozitivní vlastnosti. Navíc si tuhle dobrotu v klidu připravíte večer a ráno jen naservírujete.

Proč je dobré namáčení?

Připravit si kaši jen pomocí toho, že ji zalijete vlažnou tekutinou, má hned dva plusy:

● Zdraví
Namočené vločky a různá semínka během několika hodin nabobtnají a v pokojové teplotě fermentují. Hlavně ovesné vločky ještě znásobí své zdravotní benefity. Během namočení bez vaření se vytvoří cenné laktobacily a začnou se štěpit sacharidy, čímž vločky získají sladší chuť.
● Čas
Večer si během krátké chvilky před­připravíte výživnou snídani. A ráno jen dosypete ovoce, oříšky a případně trochu medu. Kaši také můžete nechat namáčet rovnou v krabičkách. Druhý den si ji hotovou odnesete do práce nebo dáte dětem na svačinu.

Vyzkoušejte: Kaše z Chia semínek a mandlového mléka s jogurtem, čokoládou, hruškou a jablkem

Počet porcí: 2
Příprava: 15 minut ● Namáčení: 6 hodin nebo přes noc
Potřebujete: ● 150 ml mandlového mléka ● 150 g bílého jogurtu ● 35 g chia semínek ● ½ vanilkového lusku ● špetka mleté skořice ● špetka soli ● 2 datle ● 60 g hořké čokolády (70 % kakaa) ● ½ jablka ● ½ hrušky ● 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
1 Do mixéru dejte mléko, polovinu jogurtu, chia semínka, vanilková semínka, skořici, sůl, pokrájené datle a promixujte.
2 Pak přimíchejte nasekanou čokoládu. Kaši rozdělte do dvou krabiček, uzavřete a nechte bobtnat alespoň 6 hodin.
3 Kousky jablka a hrušky lehce poduste na pánvi na malém množství vody a ochuťte javorovým sirupem.
Servírujte: Ráno do krabiček na kaši rozdělte zbylý jogurt a podušené ovoce s javorovým sirupem.

NÁŠ TIP: Chia semínka se po chvilce namáčení obalí výživným rosolem. Zkusili jsme i mixovanou verzi, díky níž byla kaše kompaktnější a mezi zuby nezůstávala tvrdá ­semínka. Jogurt ji ještě zjemnil. ­Čokoláda, ovoce a javorový sirup přidaly úžasnou chuť.

Lahodné varianty

Zkuste různé vločky a semínka, tekutinu i ovoce. A sami si vyberte, co nejvíc dělá dobře vaší chuti i trávení.

● Vločky Ovesné mají podle mnoha studií až neuvěřitelně kladný vliv na naše trávení. Pro namáčení je použijte v jemně mleté podobě. Můžete zkusit i ovesné vločky s klíčky nebo bezlepkové. Existují i různé typy instantních vloček, třeba pohankové, kukuřičné a jahelné.
● Semínka Rozhodne­­te-li se pro chia semínka, alespoň část z nich rozmixujte. Kaše pak bude mít lepší strukturu. Různá semínka také přidávejte do kaší hlavně pro jejich zdravotní plusy.
● Tekutina Základem je převařená voda a mléko živočišné i rostlinné nebo krémový jogurt.

Další recepty na skvělé ranní kaše najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji!