27. listopadu 2017
Než se pustíme do pečení vánočního cukroví, zkusme trochu odlehčit. Náš tip? Fantastický lehounký mrkvový dortík.

Přísady

  • 150 g Korunního cukru moučka
  • 5 vajec
  • 2 PL rumu
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g syrové mrkve nastrouhané najemno
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • trochu citrónové anebo pomerančové šťávy na pokapání
  • šlehačka/tvarohový krém na náplň

Příprava

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme krémový sníh. Žloutky spolu s cukrem moučkou vymícháme na lehkou pěnu (10 minut). Zlehka  přimícháme rum, ořechů a mrkev.

Mouku s práškem do pečiva prosejeme a střídavě opatrně smícháme se sněhem. Hmotu vylejeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 170°C přibližně 50 minut.

Upečený dort  vyndáme z formy, pokapeme citrónovou anebo pomerančovou šťávou, ve středu podélně rozřízneme a naplníme šlehačkou anebo tvarohovým krémem.

Krém

Smícháme 250 g tvarohu (10% tuku v sušině), 40 g hnědého cukru a šťávu z jednoho citrónu, přidáme 250 ml vyšlehané šlehačky. Hmotou naplníme mrkvový dort  a ozdobíme.

NÁŠ TIP: Pudrový cukr – extra jemný

Místo moučkového curkru můžete použít i Pudrový cukr – extra jemný. Je to jemně mletý a následně speciálně prosévaný druh cukru, který se díky své jemné struktuře výborně hodí na pečení, ale i na fondán, polevy nebo máslové krémy.