Přísady
- 150 g Korunního cukru moučka
- 5 vajec
- 2 PL rumu
- 250 g mletých ořechů
- 250 g syrové mrkve nastrouhané najemno
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 balíčku prášku do pečiva
- trochu citrónové anebo pomerančové šťávy na pokapání
- šlehačka/tvarohový krém na náplň
Příprava
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme krémový sníh. Žloutky spolu s cukrem moučkou vymícháme na lehkou pěnu (10 minut). Zlehka přimícháme rum, ořechů a mrkev.
Mouku s práškem do pečiva prosejeme a střídavě opatrně smícháme se sněhem. Hmotu vylejeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 170°C přibližně 50 minut.
Upečený dort vyndáme z formy, pokapeme citrónovou anebo pomerančovou šťávou, ve středu podélně rozřízneme a naplníme šlehačkou anebo tvarohovým krémem.
Krém
Smícháme 250 g tvarohu (10% tuku v sušině), 40 g hnědého cukru a šťávu z jednoho citrónu, přidáme 250 ml vyšlehané šlehačky. Hmotou naplníme mrkvový dort a ozdobíme.
NÁŠ TIP: Pudrový cukr – extra jemný
Místo moučkového curkru můžete použít i Pudrový cukr – extra jemný. Je to jemně mletý a následně speciálně prosévaný druh cukru, který se díky své jemné struktuře výborně hodí na pečení, ale i na fondán, polevy nebo máslové krémy.