30. srpna 2018
„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková z Bistra Razula v Resortu Valachy a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Suroviny:
330 g uvařené a oloupané červené řepy
80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.)
40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)
40 g vlašských ořechů
sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé

Postup: Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod pokličkou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.