19. září 2018
Kakaové boby mají spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Výrobky z nich zase skvěle chutnají. To jsou hlavní důvody, proč si tak rádi dopřáváme čokoládu a další pamlsky z kakaa!

My Češi si na sladkosti prostě potrpíme – ročně spotřebujeme necelých sedm kilogramů čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu.

Ale proč ne? Kakaové boby jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které zabraňují stárnutí organismu a omezují vznik četných onemocnění. Konzumace kvalitní čokolády v přiměřeném množství a s obsahem kakaa minimálně 70 % má prokazatelně příznivé účinky na lidský organismus. Léčivé účinky hořké čokolády mimo jiné dokazuje to, že původně ji předepisovali lékaři a byla k dostání pouze v lékárnách.

Hořká čokoláda pozitivně působí i na lidské srdce. Kakaový prášek zvyšuje hodnoty HDL („hodného“) cholesterolu a inzulinovou rezistenci a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. A dávkování? Jeden až dva čtverečky kvalitní hořké čokolády denně.

Zájem Čechů o kvalitní čokolády roste. „Zákazníci čím dál více upřednostňují nákup prémiových čokolád a čokoládových výrobků s vysokým obsahem kakaa. Velmi oblíbeným čokoládovým produktem v našich obchodech jsou třeba belgické pralinky z řady Albert Excellent,“ říká Barbora Vanko, tisková mluvčí obchodů Albert.

Končící léto a chladnější počasí zájmu o čokoládu silně nahrává. Zde přinášíme pár tipů, jak si vychutnat čokoládu během podzimu v různých formách:

Luxusní čokoládová pěna

Co budete potřebovat:
• 85 g tmavé čokolády (alespoň 75 % kakaa)
• 1 lžíce kakaa holandského typu + na ozdobu
• ½ lžičky instantní kávy
• 2 bílky
• 1 lžíce třtinového cukru
• 50 g řeckého jogurtu
• hrst malin na ozdobu
Postup:
Nalámejte čokoládu do ohnivzdorné misky, postavte ji na rendlík s vroucí vodou a nechte ji rozpustit. Smíchejte kakao a kávu se 2 lžícemi studené vody a směs přidejte k čokoládě. Rendlík stáhněte z ohně a čokoládu udržujte tekutou. Prošlehejte bílky, přidejte k nim cukr a vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Do zchladlé, ale stále tekuté čokolády zapracujte jogurt a pak opatrně, po třetinách, zapracujte sníh. Rozdělte do misek nebo šálků a nechte vychladnout. Podávejte poprášené kakaem a ozdobené malinami.

Rychlá horká čokoláda s chilli

Co budete potřebovat:
• 250 ml plnotučného mléka
• 2 sušené chilli papričky
• 150 g čokolády s více než 60 % kakaové sušiny
• 1 rovná lžička kukuřičného škrobu
• špetka soli
• med
• šlehačka

Postup:
V silnostěnném kastrůlku zahřejte mléko a vhoďte do něj jednu chilli papričku. Přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, až se rozpustí. V troše vody prošlehejte škrob a přilijte do čokoládové směsi a osolte. Za stálého míchání minutu vařte, podle chuti oslaďte medem. Vyjměte chilli. Podávejte s kopečkem šlehačky, ozdobené drceným chilli.

Čokoládová lízátka do mléka

Co budete potřebovat:
• 150 g čokolády na vaření
• tvořítka nebo formičky různých tvarů
• silnější špejle nebo nanuková dřívka
• mléko

Postup:
Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu, nalijte do formiček a vložte dřívka. Nechte zatuhnout. Horké mléko nalijte do hrnku a pořádně ho zamíchejte čokoládovým lízátkem.