1. září 2017
Červená čočka je hitem poslední doby a neměla by chybět ani ve vašem jídelníčku.

Je totiž bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Obsahuje zinek, železo, fosfor, vitamín B6 nebo selen. Vláknina obsažená v červené čočce povzbuzuje činnost střev, ale zároveň červená čočka jako jediná luštěnina nenadýmá. Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá postupnému uvolňování glukózy do krve. Hodí se i při redukční dietě, kdy dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. Doporučuje se těhotným a je vhodnou součástí jídelníčku pro děti od cca devátého měsíce.

Existuje nespočet způsobů, jak naložit s červenou čočkou v kuchyni. Například v Indii tvoří červená čočka tradiční součást zeleninového kari. Hodí se však nejen do zeleninových jídel, ale i studených salátů. Výborné jsou také polévky z červené čočky nebo lehce stravitelné pomazánky. Samozřejmě si ji můžete připravit klasicky jako čočku hnědou – uvařit, podusit cibulku na másle, přidat bobkový list a zahustit. Pro obarvení i vylepšení chuti stačí přidat trochu kurkumy.

Červená čočka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Na rozdíl od té hnědé ji nemusíte namáčet a uvaříte ji za pouhých deset až patnáct minut Červená čočka má sklon k rozváření, což ale může být naopak pozitivum, pokud se z ní chystáte připravit krém, pyré či pomazánku.

TIP: Čočková polévka 7x jinak